Vsi članki
30.09.2020.

Makadamkanje oziroma "gravel grinding" je zadnja leta ZELO popularna kolesarska aktivnost. Predvsem zato, ker se umakneš iz glavnih cest, stran od vrveža in odkrivaš nove poti in neokrnjeno naravo. Tokrat smo se razpisali kaj sploh je to Makadamkanje in kakšne vrste kolo je najprimernejše za tovrstne podvige.

Kolesarjenje po isti cesti večino časa predstavlja veliko možnost, da vas bo ujela monotonija in vaša vožnja bo postala rutina. Noben kolesarski pustolovec pa si tega ne želi! Na srečo lahko spremenite svoje stare navade, če ste odprti za preizkus nečesa novega.

Ste že slišali za »gravel grinding« ali »makadamkanje«? Gre za vožnjo s kolesom, ki združuje cestno kolesarjenje in kolesarjenje po nekoliko bolj grobih ali makadamskih površinah. Če se dolgočasite z vsakodnevno vožnjo s kolesom, je trend Gravel grinding pravi za vas.

Makadamske dirke so postale sestavni del osnovne kolesarske kulture, zaradi česar je prodnat in bolj grob teren postal sinonim za odmik od dolgočasnega mestnega asfaltnega vrveža, ki je glavna značilnost mestnih okolij.

Zakaj makadam?

Zabavno je, saj omogoča oddih od dnevnih potovanj v mestu in ni potrebe po večjih naložbah za kolesarske dodatke in opremo.

Vsa oprema, ki jo že imate, bo zadostovala, morda z nekaj spremembami, vendar nič tako drastičnega kot pri drugih vrstah kolesarjenja.

Od kod ideja?

Makadamske dirke so nastale okoli ideje, da je kolesarjenje najbolj zabavno, ko se lahko odpravimo na kolo in raziskujemo svoje meje in iz prepričanja, da bi morala biti vsaka vožnja s kolesom avantura.

Zasnovane so tako, da trajajo cel dan ali celo nekaj dni zato morate biti dobro opremljeni saj poti lahko potekajo brez določene navigacije. Običajna praksa je, da si kolesarji med seboj pomagajo pri navigaciji, izmenjavi opreme in jih ne zanima kdo vodi dirko. Pravzaprav se makadamske dirke osredotočajo na to, kdo je najbolj zabaven med vožnjo, ne pa na tistega, ki je najhitrejši. Priprava na sam dogodek je odvisna od razdalje, terena in težavnosti poti.

Sodobno makadamkanje se je začelo sredi 2000-ih let na Srednjem zahodu Kanzasa, ko je Jim Cummins s pomočjo kolega kolesarja Joela Dykeja ustanovil Dirty Kanza, eno najbolj priljubljenih makadamskih kolesarskih dogodkov na svetu.

Vse je izhajalo iz Cumminove frustracije na takratnih cestah. Ker v Kansasu ni bilo veliko gorskih kolesarskih poti je t.i. makadamkanje postalo tako priljubljeno, da so se ljudje začeli voziti s svojimi gorskimi kolesi po umazanih cestah Kansasa. Makadamske poti so veliko varnejše in lažje tako za začetnike kot profesionalne kolesarje. Manj avtomobilov na makadamskih cestah pomeni veliko bolj sproščeno mirno vožnjo med travnatimi površinami in naravo, svež zrak pa vas bodo napolnili z energijo, da boste pripravljeni na nove zmage v vsakdanjem življenju.

Ne glede na to, ali vozite sami ali v paru/skupini, obstaja velika verjetnost, da vam bo všeč makadamski teren, kar je zagotovo premik od standardne vožnje, osredotočene le na hitrost in vodenje.

Udeleženci in oprema za makadamske prioreditve:

Sodelujejo lahko ljubiteljski kolesarji, profesionalci, ki so naveličani običajnih kolesarskih tekmovanj, vikend bojevniki in tisti, ki se radi zabavajo in preizkusijo kaj novega.

Večina udeležencev se vozi z gorskimi ali gravel kolesi, samo tisti, ki so malo pogumnejši, se bodo podali na pustolovsko kolesarsko popotovanje s cestnim kolesom - kar nikakor ne priporočamo, če nameravate prevoziti daljšo pot.

Pogosto boste videli makadamske kolesarje »napokane« z opremo. Za makadam kolesa je običajno, da imajo lahko blatnike in prtljažnike; s seboj vozijo dodatne steklenice vode in nahrbtnike, v katerih so vse, od paketov za prvo pomoč, hrana, dokumenti, robčki, rezervna oblačila in vse ostalo, kar kolesar misli, da mora vzeti na avanturo.

Nepogrešljiva oprema

Voda in hrana - Shranjujte dovolj tekočine in hrane, da lahko varno zapeljete na pot. Obroki naj bodo nekoliko večji in kombinirani s hranljivo hrano. Modro izberite, kaj boste jedli na poti.

Oblačila - Za vožnjo so potrebna čelada, očala, udobne superge/kolesarski čevlji, dobre kolesarske hlače in vsa ostala kolesarska oblačila. Vse je odvisno od vremena, toda vedno imejte v mislih večplastni način oblačenja.

Blatniki - brez njih ne moremo (ob slabem vremenu)! Obstaja velika možnost, da se boste znašli na blatnih tleh in če bo deževalo, boste prekriti z blatom od glave do pet.

Plašči - izbira plaščev je vaša, priporočamo pa, da uporabljate nekoliko širši plašč z malo več profila, da bo vožnja čim bolj udobna.

Kolo - Kot ste morda ugotovili, so gravel kolesa v prodaji že dlje časa, vendar to ne pomeni nujno, da morate kupiti kolo samo za vožnjo po makadamu. Izbirate lahko med karbonskimi in aluminijastimi kolesi, ki so vsekakor najpogostejša izbira. Lahko izberete tudi po meri narejeno  jekleno ali titanium izvedbo – ta opcija je ponavadi najdražja. Lahko pa iz garaže »privlečete« kakšno starejše kolo in si ga prilagodite za zabavno vožnjo po makadamskih cestah.

Ste pripravljeni na "Grind"?

Ena stvar je zagotova, če izberete bolj trše kolo in ga pravilno nastavite, bo vožnja po makadamu veliko bolj udobna. Če na seznamu nimate vse opreme, ne obupajte. Najpomembnejše je družba, s katero kolesarite. S smehom in veseljem med drobljenjem makadama boste pozabili na vse težave.

Komentiraj članek

Oceni izdelek

Zaenkrat še nima komentarja. Bodite prvi!