Vsi članki
01.01.2021.

Čiščenje kolesa sprva deluje zelo preprosto, a, ko se poglobiš, vidiš, da za dobro čiščenje kolesa ni dovolj le curek vode. Preberite naš vodič dobrega pranja kolesa.

Pri čiščenju kolesa je pomembno poznati zaporedje izvedbe čiščenja. Predvideti je treba, da bomo najprej začeli s čiščenjem najbolj mastnih ali umazanih delov.

1. Čiščenje verige, kasete in pogona

Celotno pogonsko enoto poškropite s čistili za verigo in pogon. Steklenico pred uporabo dobro pretresite, da aktivirate njeno formulo. Razpršite celoten pogonski del in pustite 2 minuti, preden s krtačo za zobnike očistite.

Za učinkovitejše čiščenje verig priporočamo uporabo čistila za verige. Oprema za čiščenje verig Muc-off ima 120 kontaktnih točk, ki bodo očistile tudi težje dostopne dele umazane verige - seveda s pomočjo formule čistilnih sestavin Muc-off.

Po temeljitem čiščenju sperite s tekočo vodo (brez močnega pritiska).

2. Čiščenje okvirja in preostalih delov koles

V drugem koraku bomo preostanek kolesa sprali z nežnim curkom tekoče vode. Zdaj bomo škropili okvir in druge dele kolesa s čistilom za kolesa Nano Tech. Z razliko od navadnega čistila za posodo (Pril in podobni izdelki) je ta formula popolnoma varna za vse površine in ne bo škodovala ležajem, kablom ali zavornim oblogam.

S kompletom ščetk, ki jih imate pri roki, preščetkajte vse dele kolesa, da odstranite nabrano umazanijo in maščobo.

Pustite kolesu nekaj minut, da začne formula Nano Technology delovati, nato pa celotno kolo sperite z lahkim curkom (poskusite usmeriti čim manj vodnega curka proti vilicam in krmilnim ležajem).

Ko ste kolo sprali, vzemite čisto suho krpo in pobrišite preostalo vodo, ki je ostala na kolesu.

Za čiščenje zavornih ploščic in rotorjev uporabite čistilo zavornih površin – DISC Brake Cleaner. Ta edinstvena formula hitro odstrani nakopičen prah ali maščobo, poleg tega pa ima sposobnost hidratacije zavornih ploščic, zmanjšuje in odpravlja 'škripanje' pri zaviranju, podaljšuje življenjsko dobo zavor in izboljšuje zavorno učinkovitost.

3. Zaščita koles po pranju

Čeprav je kolo zdaj videti popolnoma čisto, bodo naslednji koraki še dodatno zaščitili vaše dele, podaljšali njihovo življenjsko dobo in tudi dali vašemu kolesu takšen sijaj in izgled, da bodo drugi mislili, da ste kupili novo kolo.

Razpršilo Bike Protect vsebuje idealno formulo, s pomočjo katere boste odstranili morebitno preostalo vlago na kolesu in tako preprečili korozijo. Idealno za uporabo s kolesom, kaseto, verigo. Tega pršila ne nanašajte na kolesarske pnevmatike in zavorne površine zaradi olja, ki ga vsebuje formula.

Pogosta uporaba tega razpršila pušča zaščitno plast na okvirju kolesa, kar bo otežilo nanašanje nove umazanije na kolo. Naslednjič, ko kolo operete se bo nakopičena umazanija lažje odstranila.

Če imaste mat okvir je uporaba razpršila  Matt Finish obvezna, saj bo po nanosu pustilo nelepljivo, protilepilno zaščitno površino, ki bo ohranila vaš mat finiš okvirja svež dlje časa.

Naslednji v nizu razpršil, ki jih ima Muc-Off v svoji ponudbi, je t.i. MO-94. Zahvaljujoč edinstveni formuli MO-94 hitro in učinkovito odstranjuje vlago, hkrati pa maže in pušča dolgotrajno zaščitno plast, ki preprečuje korozijo. Zaradi te formule ga lahko uporabljate za zaščito kolesarskih komponent, za podmazovanje pantov vrat, zarjavele ključavnice ali za popustitev zarjavelih vijakov..

Imate polnovzmeteno kolo? Razpršilnik Silicon Shine ne samo, da vam bo povrnil tovarniški sijaj, temveč bo tudi zmanjšal trenje pri upravljanju sprednjega in zadnjega vzmetenja. Poleg tega pušča tudi zaščitno plast, ki ščiti vaše kolo pred umazanijo in korozijo.

Po uporabi katerega koli od teh razpršilcev, vse ostanke, ki so ostali po nanosu, obrišite s čisto suho krpo.

4. Mazanje verig

Zadnji in zelo pomemben korak je mazanje verige. Na izbiro je več vrst verižnih olj.

Izberite olje glede na vozne/vremenske razmere. Če kolo uporabljate samo, kadar je zunaj sončno in suho, izberite suho formulo.

Če se s kolesom vozite, ko je mokro ali zunaj dežuje, se prepričajte, da uporabite formulo mokrega vremena.

Na verigo nanesite olje tako, da vrtite pedala v nasprotni smeri in kapljati olje na člene verige.

Po nanosu počakajte vsaj 15 minut pred vožnjo. Za najboljše rezultate je priporočljivo, da kolo pustite stati čez noč (torej ta postopek naredite, ko kolo pripravite/počistite takoj po vožnji).

S tem načinom vzdrževanja boste povečali zmogljivost vašega kolesa in ga s tem naredili hitrejšega in varnejšega. Hkrati bodo vsi deli na vašem kolesu trajali dlje in boste posledično zmanjšali tudi obisk kolesarskega servisa.

Komentiraj članek

Oceni izdelek

Zaenkrat še nima komentarja. Bodite prvi!