Vsi članki
15.01.2021.

Večkrat naletimo na vprašanje "Kaj je Bontrager?" Bontrager je blagovna znamka, ki je nastala zaradi zagnanosti Keitha Bontragerja, ki je svoj sloves gradil na brezkompromisnem pristopu k inženiringu. Z večnim iskanjem novih idej in inovativnih konstrukcijskih metod s poudarkom na skrbno pozornost do detajlov in zavezanost kakovosti.

Od Santa Cruza do Waterlooja

Keith Bontrager je leta 1980 v svoji garaži v Santa Cruzu v Kaliforniji začel preizkušati nove ideje in iznajdljive metode gradnje s skrbno pozornostjo do podrobnosti in kakovosti. Čez leta se je razvil do te mere, da je začel tesno sodelovanje s Trek-om in se posledično preselil iz njegove garaže v večji laboratorijski kompleks, toda Keithov radovedni um in nagnjenost k testiranju še danes vodi Bontragerjev razvojni proces.

Začelo se je z okvirji

Nezadovoljen z ameriškimi proizvajalci okvirjev in preponosen za nakup okvirja italijanske izdelave je Keith leta 1979 zgradil svoj prvi okvir - cestno kolo. 1980 je Keith pričel izboljševati porazno grajene okvirje, ki so jih domačini izdelovali v svojih garažah za vožnjo po kalifornijskih požarnih cestah. Od tod je dobil zagon za izdelavo svojega prvega terenskega kolesa.

Kmalu je začel graditi in prodajati okvirje po meri iz garaže svoje tašče, nanje pa je postavil svoj priimek, kar je bilo v tistih časih v navadi evropskih graditeljev okvirjev.

"Oznake "Od leta 1980" nisem ustvaril zato, da bi se bahal, da imamo približno 33 let, ampak zato, ker sem ponosen na dejstvo, da smo bil tam - v tem pomembnem trenutku v kraju in času -, kjer se je rodilo gorsko kolesarjenje in ustvaril šport ter njegovo opremo.

Keith je izdelal enega prvih MTB okvirjev Bontrager Race Lite v Santa Cruzu, Kaliforniji

"V tistih časih sem izdeloval kolesa za ljudi, ki so zlomili vsa druga kolesa."

Ustvarjalnost in iznajdljivost šteje!

Keith je na edinstven način združil varčnost, inovativno ustvarjalnost in ubral drugačen inženirski pristop. Leta 1984 je pri "Specializedu" iz kontejnerja "rešil" nekaj obročev za cestna kolesa, jih z žago prerezal in jih zvil na 26 "platišča. To so bila prva lahka MTB platišča.

"Ko sem zagledal zavržene cestne obroče sem takoj dobil idejo. Pograbil sem jih in nesel domov kjer sem jih takoj napadel z žago!

Keith Bontrager je ščasoma prerastel garažo in se preselil v nekdanjo tovarno pločevink v Santa Cruzu.
Razvoj Bontragerjevega logotipa skozi leta.

Od okvirjev do komponent

Okoli leta 1993 oziroma ravno preden so pri Treku začeli s prodajo koles  je Bontrager pričel s proizvodnjo komponent. Prodaja in sodelovanje s Trekom je Keithu omogočila, da se je osvobodil poslovnih izzivov Bontragerja, medtem ko je ostal Keith še vedno vključen v oblikovanje in inženiring. Ta poteza je poleg tega omogočila tudi veliko več naložb v načrtovanje, inženiring in proizvodnjo, od katerih se je večina zgodila prav v Waterlooju (Wisconsin).

Zračni tunel je ključnega pomena pri razvoju in testiranju visoko zmogljivih karbonskih obročnikov.

Testiranje vzdržljivosti obročnikov v Waterlooju (Wisconsin).

Karbonski obroči Aeolus se izdelujejo prav v Waterlooju kjer je sedež Trekove tovarne.

"V inženirstvu ni prostora za optimizem"

Do oblačil, obutve in še marsičesa drugega

Družba Bontrager je kot partner blagovne znamke Trek začela razvijati tudi obsežne linije oblačil in obutve. Tako kot kolesarske komponente je oprema razvita z namenom, da bo naslednja vožnja kolesarja boljša od njihove prejšnje.

Bontrager razvoj oblačil, Waterloo (Wisconsin)

"Resnično je pomembno, da kadar nekaj izdelujete za nekoga - ali za posameznika ali pa za maso - da, ko mu razložite, kaj določena stvar naredi v njegovo korist,  to tudi dokažete tudi s produktom. To je vse, to je vse kar šteje!"

Komentiraj članek

Oceni izdelek

Zaenkrat še nima komentarja. Bodite prvi!