OBVESTILO O VARNOSTNEM VPOKLICU

Pomembno sporočilo podjetja Cycling Sports Group.

Preberite sporočilo in preverite ali je vaše kolo vključeno v prostovoljni vpoklic koles s hitrim zapenjacem prednjega obročnika, ki predstavljajo možno tveganje.

Podjetje Cycling Sports Group (CSG) sodeluje v konzorciju severno-ameriških kolesarskih podjetij, zbranih na podbudo Zveze dobaviteljev kolesarskih izdelkov (Bicycle Product Suppliers Association oz. “BPSA”), ki se je odločil za sodelovanje z ameriško komisijo za varnost potrošniških izdelkov pri izvedbi vpoklica v povezavi z možnimi tveganji pri uporabi hitrega zapenjalca. V primeru, da je omenjeni hitri zapenjalec med vožnjo odprt se lahko njegova ročica dotakne prednjega rotorja disk zavore. CSG uporablja hitre zapenjalce z disk zavorami že 15 let in v tem času podjetje ni zabeležilo niti enega samega poročila ali omembe poškodbe, ki bi bila povezana s tem problemom. Vendar je CSG v celoti predan varnosti in izobraževanju, zato so skupaj z nekaterimi drugimi člani konzorcija izglasovali, da se vpoklic razširi preko področja Severne Amerike. S tem bodo vsi kolesarji zvedeli za to morebitno tveganje, prav tako bodo imeli priložnost zamenjave hitrih zapenjalcev.

Na spletni strani http://quickreleaserecall.com boste našli informacije o tem kako prepoznati, če je vaše kolo vključeno v ta vpoklic ali ne. CSG poziva kolesarje, da pred vožnjo s kolesom vedno preverijo, če je hitri zapenjalec pravilno nameščen, informacije o pravilni namestitvi in odpenjanju pa boste našli v navodilih za uporabo.

VIDEOPOGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

V: Za kaj se sploh gre pri temu vpoklicu?
O: Ročice določenih hitrih zapenjalcev prednjega obročica se lahko v primeru, ko niso pravilno nameščene ali se jih pusti odprte, lahko dotaknejo rotorja prednje disk zavore. Zaradi tega se lahko prednji obročnik morda nenadoma ustavi ali sname s kolesa, kar predstavlja tveganje za kolesarja.

V: Kaj so hitri zapenjalci?
O: Hitri zapenjalec je mehanizem za namestitev obročnika na kolo. Sistem hitrega zapenjalca je običajno sestavljen iz osi, ki ima na enem koncu nastavljivo matico, na drugi strani pa ročico.

V: Ali je težava povezana samo z zapenjalci prednjih obročnikov ali tudi z zapenjalci zadnjih obročnikov?
O: Ta vpoklic zajema samo hitre zapenjace prednjih obročnikov na kolesih z disk zavorami.

V: Kako naj vem če je moje kolo vključeno v ta vpoklic ali ne?
O: Najprej poglejte, če ima vaše kolo hitri zapenjalec prednjega obročnika. Nato poglejte, če ima vaše kolo disk zavore. Če vaše kolo nima hitrega zapenjalca prednjega obročnika in disk zavor, ali ima samo eno izmed naštetega, potem vaše kolo ni vključeno v ta vpoklic. Če ima vaše kolo hitri zapenjalec prednjega obročnika in disk zavore, potem opravite test s svinčnikom št. 2:

1. Medtem ko je kolo v mirovanju locirajte ročico prednjega zapenjalca in rotor disk zavor na prednjem delu kolesa. Disk zavore se lahko med uporabo izjemno segrejejo. Bodite previdni, da se disk zavor ne boste dotaknili preden se povsem ohladijo.
2. Povsem odprite ročico hitrega zapenjalca prednjega obročnika.
3. Ročica naj bo v odprtem položaju (“OPEN”), nato jo potisnite proti rotorju disk zavore in izmerite razdaljo med robom ročice in rotorjem. Na ročico pritisnite s palcem v smeri rotorja.
4. Če je razdalja več kot 6 mm, kot je prikazano na sliki 1, potem ta hitri zapenjalec ne sodi v ta vpoklic. To boste tudi enostavno izmerili, če boste med rob ročice in rotor potisnili navaden svinčnik številka 2. Če svinčnika ne boste morali vstaviti med ročico in rotor in/ali bo izmerjena razdalja krajša od 6 mm, kot je to prikazano na sliki 2, potem se nehajte voziti s kolesom in kontaktirajte svojega prodajalca.
5. Navodila za pravilno namestitev in pritrditev hitrega zapenjalca s pravilno silo boste našli v poglavju o obročnikih v navodilih za uporabo kolesa.

V: Kje lahko poiščem več informacij o testu s svinčnikom številka 2?
O: Navodila boste našli tukaj in v videu, kjer je prikazana demonstracija testa s svinčnikom številka 2.

V: Kaj pa če moje kolo nima disk zavor?
O: Potem vaše kolo ne sodi v ta vpoklic.

V: Nisem prepričan, če pravilno izvajam test s svinčnikom številka 2. Kaj naj naredim?
O: Takoj nehajte uporabljati svoje kolo in se obrnite na prodajalca/distributerja/proizvajalca vašega kolesa in prosite za pomoč.

V: Kaj naj naredim, če sodi moje kolo v ta vpoklic.
O: Takoj nehajte uporabljati svoje kolo in se obrnite na prodajalca/distributerja/proizvajalca vašega kolesa za navodila kako sodelovati v tem vpoklicu.

Slikovni prikaz/razlaga varnostnega vpoklica zpenjalcev v spodnji galeriji.